Ben je als ondernemer op zoek naar zo veel mogelijk bescherming? Dan mag een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet ontbreken. Het is een verzekering waar je veel voordelen aan kan behalen als ondernemer. De verzekering beschermt jou namelijk tegen aansprakelijkheidsclaims als gevolg van ongelukken. Denk aan schade en letsel die gebeurd zijn op de bedrijfsvloer of door jouw bedrijfsactiviteiten. Zonder deze verzekering kan het zijn dat je snel veel geld verliest en niet goed wordt bijgestaan in het proces. Maar wat is dan het echte belang van het afsluiten van deze verzekering? Lees snel verder en ontdek wat je moet weten. 

Een bescherming en meer vertrouwen

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er in eerste instantie als bescherming van jouw financiën. Ongelukken kunnen te allen tijde gebeuren. Het maakt daarbij niet uit welk bedrijf je hebt. Als de eigendommen van de klant beschadigen of er letsel ontstaat, ben je hier verantwoordelijk voor. Zonder de verzekering ben je zelf degene die opdraait voor de kosten die hiermee gepaard gaan. Denk aan juridische kosten, schadevergoedingen en eventuele extra financiële gevolgen. De verzekering geeft jou een vergoeding, zodat alles goed geregeld kan worden en je niet met problemen achterblijft. Ook geeft het meer vertrouwen naar klanten en zakenrelaties. Je toont aan dat je serieus bent over het bedrijf en de verantwoordelijkheid wilt dragen indien er iets gebeurt. Op de lange termijn zorgt dit voor nieuwe kansen. 

Een bescherming voor jezelf is een vereiste

Voor zelfstandigen is het niet alleen goed om het bedrijf te beschermen, maar ook jezelf. Dit kan je doen door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten die ontstaan door de financiële gevolgen voor de klant na het geven van verkeerd advies of een verkeerde uitwerking van een project. Het biedt dus dekking in verschillende scenario’s als je naar beide verzekeringen kijkt. Of het nu gaat om letsel aan derden, schade aan eigendommen of smaadclaims, de verzekering kan jou beschermen tegen de aansprakelijkheid. Het geeft je meer gemoedsrust om te weten dat jouw bedrijf gedekt is. En het kan in sommige gevallen ook een wettelijke vereiste zijn om de verzekeringen te hebben. Denk aan de bouw- en medische sector, waar de risico’s hoog zijn en het zomaar kan zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld voor bepaalde gevolgen bij de klant. 

De dekking bij jouw behoeften

De verzekering kan jou pas echt helpen als je de juiste keuze maakt. De dekking kan je namelijk helemaal aan jouw behoeften en de risico’s van het bedrijf aanpassen. Je kan de dekking aanpassen op basis van de aard van je activiteiten en de risico's waarmee je wordt geconfronteerd. Dit betekent dat je niet betaalt voor dekking die je niet nodig hebt, en tegelijkertijd zorg je ervoor dat je voldoende beschermd bent. Deze flexibiliteit voorkomt dat je op een later moment alsnog voor verrassingen staat. Zodra je de verzekering hebt afgesloten worden de aansprakelijkheidsclaims geregeld en heb je ook toegang tot de juridische hulp die je nodig hebt voor het geschil.